Povratak

Kuja nakon okota ne može stati na zadnje noge | Dodaci kalcija i vitamina D za kuju koja doji

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
ljiljana-vrhovac1

 
Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac Uzur, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb 


P:
Molim vas za pomoć, kuja njemačkog lovnog terijera tri i pol tjedna nakon okota odjednom ne može stati na zadnje noge i nije zainteresirana za štence (4 kom), mliječne žljezde su vruće, ali ne i bolne, apetit je i više nego dobar pojede sve što joj se da. Molim za savjet. Damir


O: Kujicu biste svakako trebali odvesti na veterinarski pregled. Potrebno je isključiti infekcije urogenitalnog trakta kao i moguću upalu mliječnih žlijezda.

Osim navedenog, vrlo je bitno uvesti u prehranu preparat kalcija uz vitamin D. Dodatak prehrani može biti i multivitaminsko-mineralni pripravak širokog spektra. Tijekom graviditeta i dojenja kujicama je neophodno osiguratit povećan unos kalcija i vitamina D kako bi se sačuvali njeni vlastiti resursi pohranjeni u koštanom sustavu. Naime, metabolizam majki uvijek koristi sve vlastite potencijale kako bi osigurao dovoljne količine potrebnih nutrijenata za razvoj i rast štenadi. Tako se vrlo često mogu susresti primjeri izrazito mršavih dojilja koje othranjuju dobro uhranjenu i vitalnu štenad.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr